Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 20. lokakuuta 2015

I-SR2014 Koko kierroksen kuulumisia

                     Reitti on nyt tullu kierrettyä 10 päivän sisällä kahdesti. Viimeisin kiepautus tänään. Reitin varrelta on infottavaa ja myöskin koko kierroksen kierrosta kiinnostaville voisi tarjota jotain mielipiteitä omien kokemuksien pohjalta.

                     Lähdin klo.7.35 matkaan. Hieman liian aikaisin, sillä ensimmäiset 30min oli hieman liian hämärää ja mulahduksia tulikin heti alkukilsoilla. Tuulen kaatoja on reitillä vähän valiomyrskyn jäljiltä, mutta on kuitenkin. Suunnitelmaa niiden poistamisesta reitiltä onkin jo osaksi tehty. Myös ensi vuoden puolella on tarkoitus pitkostaa Vinnurvajärven nokka. Sekä hankkia puunkuorihaketta perhereitin märimpiin kohtiin, sekä tehdä turvallisemmat sillat.

                     Eläimiä ei näkyny kuin yksi metso ja yksi koppelo. Taivaanvuohi ja käpytikka. Niin ja Joutsenia... Pakkaset ilmeisesti tappoivat Hirvikärpäset, mutta aika vähän eläviäolentoja. Yhtään lajitoveria en nähnyt. Ja hiljaista oli. Ihanan hiljaista. Joskus on kiva vain nautiskella hiljaisuudesta. Miten se Heikki, alias Lintu sanoikaan? -"reilu seitsemän tuntia laatuaikaa ihtesä kaas".

                    Sillat on iso murheenkryyni. Noin puolet silloista on hengenvaarallisia. mm. mäntysiltojen kuoriutuuneet puut ovat hurjan liukkaita. Oikeastaan tuota reittiä ei kannata juosta kuin nastakengillä. Täytyy sakilla pohtia, jos saatais vaikka pikku hiljaa kestävempiä siltaratkaisuja.

                   Keli oli muutenkin kosteiden ilmojen vuoksi märkä. Kivet oli märkiä. Kerran lensin perseelleen ja kerran liuskahdin kiveltä allikkoon. Yhdesti kaaduin lähinnä omaa kömpelyyttäni ja pakaraan juili hetken aikaa kovasti. Mutta tosi vähällä pääsin. Ne jokka ovat kiertäneet juosten koko lenkuraa, tietävät, mitä kaikkea tuohon hoitoon yleensä kuuluu. Nyt ei ollu kramppeja tai edes ihmeempää jäykkyyttä ollenkaan. Helppo reissu sillä tavalla. Tottakai ne jalat hieman kankottuu loppua kohden.

                  Polku on vahvistunut entisestään. Ja nythän peitteellisyys (kasvit, varvut ja heinät yms.) ovat jo laonneet ja polun kaikki haasteet on näkösällä. Polku on silti paikoin edelleen hyvin tekninen, mutta joka paikasta juostavassa kunnossa. Märkyys luokka on tällä hetkellä tavanomainen kesä 6/10. Eli varsin hyvä. Tosin kaikkein kosteimmissa kohdissa on hieman normaalia enempi mutaa, mutta ne on muutaman askeleen mittaisia kohtia, eivätkä vaikuta kokonaisuuteen. Eli reitillä vallitsee aika tavanomainen kesäkeli, mutta polku on paikoin liposa puiden ja kivien osalta.

                 Roskia reitillä on siellä täällä, mutta aika vähän. Viimeksi kerättiin Mökkösen Jussin (Sievin AshtonEaton) kanssa muutamia roskia, mutta tänään oli sen verran vauhtia ja niukasti taskutilaa, että monien roskankeräys kertojen jälkeen jätin muiden roskat tällä kertaa keräämättä.

                Omasta suorituksesta voisin jotain lyhyesti purkittaa... Etenin kaiken aikaa 8min hölkkää + 1:25min kävelyä -tahdilla ja aina sama uudestaan - alusta loppuun - ja myös välillä - myös kaikki mäet ja suot. Jos oli juoksun aika, silloin juostiin. Lähdin hyvin verkkaaseen liikkeelle. Koitin pysyä juoksun osalta noin 130 sykkeen tienoilla, mutta märät mutaiset kohdat nostivat sykettä, eikä se sitten meinannu laskea luontaisesti kuin 135 paikkeille, joten menin sitten niillä.

                Kaiken aikaa oli helppoa. Syyryssä olin harvinaisen hyvävoimainen. Joskus hiljainen menokin voi kuluttaa, muttei tänään. Puolivälissä olin ajassa 3:50:37. Täysin hyvissä voimissa, joten tiesin,että ponnistamattakin pääsen alle 8h aikaan, joka on minun tasoiselle, juoksijaksi ylipainoiselle varsin hyvä viihde-aika syvänmaan koko reitillä.

                Tosiaan kiviltä lipsumisia tuli aika paljon ja maassa olevista puista. Yhtään ei kärsinyt katsetta nostaaa. Koko reitin pahin ongelma on kuitenkin - kuten aikaisemmin mainitstin - sillat. Vaikka menin tarkasti, kerran lipsahdin hieman vaarallisesti. No, toki tuo reitti on niin haastava ja tekninen, että siellä tarvii aina kosolti tuuria, että selviää vaurioitta kotiin... siis juosten mentäessä. Toki kävelten paitkoiden reitti on sangen turvallinen ja aistikas - miinus sillat - miinus tällä hetkellä.

                10km ennen Pyssymäkeä jalka oli edelleen varsin hyväntuntuinen. Nautin siitä, mutta samalla hoksasin jotain, jolla olin pilaamassa helppoa ja lystikästä retkitunnelmaani. Sillä laskin, että alle 8min/km -tahdilla pääsisin polkujuoksukisoissa juoksemani oman ennätyksen alle. Joten laitoin vähän pykälää silmään ja ilmavampaa askelta esille. Toisaalta tuo vähän aukaisi jalkoja, enkä mihinkään raastoon langennut vaan ainoastaan nätisti nostin vauhdin tuonne noin 7:30min/km -tahtiin kävelyineen, eli juoksuvauhti oli metsäpoluilla viimeisen kympin noin 7min/km, eli eihän se mitään maailmaa mulistavaa vauhtia ole, mutta vauhdin lisäys kuitenkin. Yhtään yli 10min kilsaa ei tullu ja 9min kilsojakin vain 7kpl. Meno oli kaiken aikaa tasaisen hidasta. :=)

                Loppuajaksi tuli 7:44:09. Keskivauhti 8:08min/km ja keskisyke hieman liian korkea, eli 137, mutta menkööt nyt innokkuuden piikkiin. 
              Toinen puolikas oli muuten vain 3:32min hitaampi kuin eka. 

              Matkalla join 3litraa omatekoista tee-hunaja-suolaseosta. Tein 4litran annoksen, josta mukaan otin 3,5L. Annokseen liotin 6 piparminttuteepussia, rkl hunajaa ja puoli teelusikallista suolaa, eli erittäin laihaa juomaa, mutta aika neutraalia ja uppos hyvin.

              Lisäksi söin Lidlin suolaisia salmiakkikarkkeja 30kpl. Kyllä, noihin on lisätty suola. Noita otan myös Joensuun 12h hallikisaan ensi kuussa.

              100g söin näitä suolakaloja. Noita otan myös Joensuun 12h hallikisaan ensi kuussa.

               100g söin näitä suolapähkinöitä. Noita otan myös Joensuun 12h hallikisaan ensi kuussa.

               2 geeliä.

               3kpl magnesium tabuja ja 3kpl suolatabuja. Molempia otin aina yhden yhtä-aikaa. Noin 2h, 4h ja 6h kohdilla.

               Vaatetus +6 asteen keliin oli seuraava:

 Sukat: Dexshellin vedenpitävät sukat
Kengät: Inov RaceUltra 270 (ois pitäny valita nasturit, esim. Sarva Xtirot). Kuvassa sydänmaan kiertänyt kenkä.

Sloggin aluhousut (harmaat, myös reissun jälkeen)
Newlinen talvitrikoot pitämään jalat lämpösinä.
Musta hengittävä, korkeakaluksinen perus hengittävä paita. En edes tiedä merkkiä.
Hiaton heijastinliivi.
Inovin Race Ultra Vest 10L reppu.

Retki merkkinen, isojen pullojen retkivyö isoilla taskuilla.
Buff-huivi päähän.
Ihonsuojaus rasva Tummeli.
Garmin Forerunner 910XT ja tahtia pitämään juoksukävelyrytmiin Garmin Forerunner 310XT.

Jos tulee jotain kysyttävää - vastaan mielelläni.

Onni Vähäaho, Nivalassa 20.10.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti