Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 9. toukokuuta 2016

PITKOSTA ISO-SYDÄNMAAN VAELLUSREITILLE


 
                         Iso-Sydänmaan vaellusreitti, jo valtakunnallisestikin tunnettu I-SR2014, on saanut kevään aikana pitkosta kostean ajan märimpiin kohtiin liki 1000juoksumetrin edestä.


LYHYT HISTORIIKKI


                        Reitin historian juuret ylettyvät yli 40-vuotta taaksepäin. 29.6.1974 aikaisemmin Vinnurvasta lähtenyt noin 45km vaellusreitti koe vaellettiin. Silloiset ratamestarit, Nivalan suuret urheilumiehet, Elias Vähäsöyrinki ja Eino Hosionaho ovat jo poistuneet keskuudestamme. Kesäkuun 1974 "vihkiäisvaelluksesta" ovat vielä muistoja kertovassa voinnissa ainakin Koutosen Pentti ja Taanilan Kaarlo.
 
                         Vuoden 2013 lopussa alkoi pääosin umpeen kasvaneen reitin uudelleen navigointi sekä muuttuneeseen ympäristöön sopeuttaminen. Halusimme kunnioittaa edesmenneiden ratamestareiden tekemää reittiä ja pyrimme parhaamme mukaan sitä mukailemaan. Reitti meneekin pitkälti vanhoja polkuja/polunpaikkoja pitkin. Toukokuussa 2014 reitti maalattiin ja sitä käytettiin heti nauhoituksen alettua v.2013 loppupuolella. Nivalan turvakilviltä saatiin myös heijastin nauhaa, joka on auttanut suunnattomasti pimeällä vaeltamista. Nivalan turvakilviltä osti Nivalan Liikuntakeskus myös opaste -ja pelastuspistetaulut.


                        Viime vuonna reitillä juostiin jo muutamia harjoitus polkujuoksukisoja ja yhdet isommat polkujuoksut, Pyssymäki Extreme Polkujuoksut. Myös Geo-kätköilijät ja lintubongaajat ottivat omakseen muutoinkin vilkastuneen reitin. Reilun vuoden aikana esim. 10,5km mittaista perhereittiä kierrettiin pelkästään kuntolaatikkoon merkattuna 216 kertaa, eli yli 2200km verran. Tänä vuonna tahti on yhä kiihtynyt.


Vaellusreitin nettisivut:  http://i-sr2014.blogspot.fi/


PITKOKSET


                       Niin kutsuttu "I-SR2014 Perhereitti" on ollut kaiken aikaa yksi koko reitistön (koko pituus reitillä 56km) märimpiä reitin osuuksia. Se huoletti meitä reittiaktivisteja. Niinpä päätimme selvittää reitin märimpien kohtien pitkostusta ja saimme Nivalan Liikuntakeskuksen innostumaan ideasta. Näin pääsimme helpottamaan vaellusreitin käyttäjien matkoja sielunmaisemiinsa.

                       Nivalan Liikuntakeskus osti leveää pitkosta HASA:lta 800juoksumetrin verran ja Nivalan seurakunnalta aluspuita yli 400metrin edestä. Jukka Eronkoski innosti opettajan ominaisuudessa yhdessä Petri Hynösen kanssa Haapajärven metsäoppilaitoksen nivalalaisopiskeilijoita kevään pitkostus urakkaan. 10-22.3.2016 pitkokset ja aluspuut levitettiin maastoon kestohankikelien aikaan. Paikalla pöristeli niin Haapajärven Jedun moottorikelkka kuljetuskärryineen kuin Nivalan Keijon traktori nostureineen. Mukana kökkävoimissa olivat lisäksi tuolloin Päivi ja Leo Tölli, Anne ja Jukka Tölli, Joonas Eronkoski ja Keijo Nivala.

                      Pitkostuksen jo alkaessa innostui Nivalan K-Rautia sponsoroimaan lankkua reitin alkuosan märkiin paikkoihin yli 100juoksumetriä, joka tuli enempi kuin tarpeeseen. 

                      28.5.-6.5. toteutettiin varsinainen pitkostus. Hien määrää ei mitattu, kun väki huhki pitkosten kimpussa reilun viikon ajan. Pitkostukseen osallistuivat: Haapajärven metsäoppilaitoksen oppilaat, Jukka Eronkoski, Anne, Jukka ja Arttu Tölli, Keijo Nivala ja allekirjoittanut.

                      Uusien pitkosten avajaisvaellus pidetään Ke 11.5.2016. Yhteisvaelluksia pidetään Pyssymäeltä alkaen keskiviikkoisin klo.18.30 ja lauantaisin klo.9.00. Yhteisvaelluksille ei ole sitoutettuja vetäjiä vaan vaeltamaan lähdetään aina paikalle ilmestyvien kesken. Sen lisäksi yhteisvaelluksia/lenkkejä pidetään muinakin aikoina http://nivala66.blogspot.fi/2015/10/yhteislenkit-vol6.html


                   PITKOSTUSVIDEOOnni Vähäaho, Nivalassa 9.5.2016  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti