Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 29. kesäkuuta 2022

ISO-SYDÄNMAANREITIN ISO KEHITYS LOIKKA

            Kutakuinkin vuosi sitten kehkeytyi ajatus Iso-sydänmaanreitin tarkemmasta opastuksesta. Ajatus kypsyi, lenkkeillessäni parina vuonna Kolin kansallispuiston poluilla, missä oli opasteviittoja, joissa ilmoitettiin sekä lähellä olevia, että kauempia kohteita. Se loi turvaa ja helpotti osaamista. Ja vaikka Iso-sydänmaanreitti on maankuulu hyvästä reitinmerkkauksesta, puuttui meiltä opasviitat. Pelkkä metsäpolulle ohjaava oranssi reittimerkki, kun ei anna mitään infoa, minne polku vie, jollei ole etukäteen perehtynyt tarkasti reittikarttaan..

            Otinkin tämän hankkeen Nivalan Polku ry:n tehtäväksi ja aloin selvittämään kaupungin resursseja rahoittaa hanketta. Neuvottelut ja suunnittelu alkoivat jo syksyllä. Opasteviitta määrät meinasi aluksi karata lapasesta, mutta lopputulemakin oli aika mojova. Suunnitelmassa ähötti paperilla 19 paalussa, 94 eri opasviittaa. Hanke sai lopulta siunauksen kevättalvella ja lopulta saatiin lupa toteuttaa suunnitelma.

            Itse paalujen ja kylttien maastouttaminen tapahtui välillä 26.5 - 23.6. Lopputulos näytti hyvältä ja osin tarkoituksellakin, on reitin eteläpäässä, Syyryn seudulla oleva opasteviitta paalu jatkovarsineen vallan nähtävyys. Helposti kolmen hyvänmittaisen miehen korkuinen "apsintorni" (kuva 13) herättää huomiota opastuksen ohella. Likietuisia matkoja on vaikka koko perheelle teiden varsilta retkeiltävänä. Esim. Juuri esimerkki paalussa on viitta, jossa lukee "Sikojärvi 1,1km". Parin kilsan edestakainen  retki tieltä aistikkaaseen suojärvi maisemaan palkitsee silmää ja sielua. Samalla tavalla likietuisia kohteita on tarjolla muissakin opasteviitta paaluissa.

            Tämän hankkeen lisäksi sain toteutettua kyteneen idean, kuvata kilometrin välein koko Iso-sydänmaanreitti. Lisäksi kuvasin eri vesistöt ja mm. Pesänevan ylitykset mennen tullen. Kaikkiaan 68 eri kuvasta kokosi Keijo Nivala varsin informaativisen videon. Se katsottavissa TÄSTÄ. Kuvausreissu kesti hieman vajaa kahdeksan tuntia :=) 

 

 OPASTEVIITTA KUVAT


1. Pyssymäen lähtöpaikka


2. Vinnurvan lähtöpaikka


3. Vinnurvantieltä reitille viitoitus


4. Vinnurvajärvenpään menopuolen viitoitus


5. Vinnurvajärvenpään paluupuolen viitoitus

 


6. Rimpinevan menopuolen reitin erkanemisekohtien viitoitus

 


7. Rimpinevan paluupuolen kokoreitin perhereittiin yhdistymis viitoitus


8. Pelastuspiste 1


9. Pelastuspiste 2

 


10. Pelastuspiste 3

 


11. Pelastuspiste 4

 


12. Syyryntien ylitys menopuolella

 


13. Pelastuspiste 5

 


14. Pelastuspiste 6

 


15. Iso-Juurikan eteläpuolen opastus viitoitus 


16. Iso-Juurikan pohjoispuolen opastus viitoitus 

 


17.  Pelastuspiste 7

 


18. Pelastuspiste 8

 


19. Pelastuspiste 9

 


         Ja vielä tuo Iso-sydänmaanreitin päivitetty esittelyvideo. Alla oleva video on tehty Pyssymäki Extreme Polkutapahtuman (PEP) 57km kisareitin (todellinen matka n.58km) pohjalle. Varsinaista Iso-sydänmaanreitin vaellusreitin Pyssymäen aloituspistettä tuossa kisamatkalla mennään 600m matka. Eli esim. 1km kohdalta otettu kuva on 0,4km kohdalta, 2km kohdalta otettu 1,4km jne. Kisareitillä lopussa on noin 1,6km stadionosuus, reitin loppupisteen jälkeen. Iso-sydänmaanreitin runkoreitin osuus on noin 55,8-56,0km, gps heittojen mukaan.

 


 Onni Vähäaho, Nivalassa 29.6.2022

2 kommenttia:

  1. Opaste nro 13 on asennettu 180 astetta väärinpäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katoppas. Joku/jotkut käyneet kääntämässä tolppaa. Pitääpä kääntää takas, jos ei kukaan sitä ennen ehdi niin tehdä. Kiitos ilmoituksesta.

      Poista